Игре којима дете можете припремити за полазак у вртић

Вежбајте раздвајање, нека дете зна да ако вас нема, да ћете се и вратити, а пре одласка у вртић, добро је подстицати и осамостаљивање детета, саветује психолог Инес Кнежевић

Први одлазак у вртић велика је промена у вашем и животу вашег детета. Вртић је окружење у којем ће дете развијати социјализацију и комуникацијске вештине, зато не морате бринути о томе што све зна радити, на пример, препознаје ли слова и бројеве. Но, одлазак у ново окружење и упознавање нових лица код многе деце буди осећаје попут страха и негодовања.

Чудесан лек против туге и страха које многа деца осећају код доласка у јаслице или вртић не постоји, али много се тога може учинити да се тај прелаз од куће до јаслица детету учини мање стресним.

Раздвајање и упознавање нових људи
Што можете да учините? “Скривајте пред дететом предмете и то тако да их лако може наћи (играјте се ку-ку игре). Мало дете не може задржати вашу слику у памћењу. Кад вас не види, то је за њега једнако као да не постојите. Овакве игре помажу вашем детету да схвати да ћете се и ви, кад одете, опет појавити”, савјетује психолог и додаје да је добро навикавати дете на одласке и доласке, растанке и поновне сусрете.

“Кад вежбате раздвајање реците свом детету да одлазите у другу собу и да ћете се брзо вратити. Иако можда не разуме ваше речи, разумет ће ваше гесте и интонацију. Ако заплаче, поновите да се брзо враћате, па то и учините, смешећи му се.

Постепено продужавајте време своје одсутности и ваше дете ће научити да ћете се вратити и да је сасвим уреду то што вас понекад нема”, обијашњава психолог. Што чешће накратко одлазите и враћате се, ваше дете ће имати више поверења у вас и ваш повратак.

Ако ваше дете креће у јаслице, током месеци које претходе поласку у јаслице позивајте пријатеље у ваш дом и полако навикавајте своје дете на упознавање нових људи. Психолог препоручује да позовете некога у свој дом како би се поиграо с вашим дететом, док сте ви заузети другим обавезама у кући.

Нови дневни ритам
“Водите дете на нова места где може остварити контакте са својим вршњацима (паркови, игралишта, пешчаници). Подстичите осамостаљивање детета у сваком погледу. Нека учи да пије из чаше, да користи  кашику… све ће му то олакшати боравак у јаслицама када ви нисте  близу”, предлаже психоло и наглашава да никако не бисте смели претити детету реченицама попут:
“Видет ћеш кад будеш ишао у вртић! Тамо ће те научити реду!”, јер тако само можете престрашити дете и створити одбојност према вртићу. “Охрабрите дете, истакните позитивно, нпр. ‘Чекају те деца, играчке, биће ти забавно’”,

Ако је ваше дете старије, прошетајте повремено с њим око вртића, разговарајте о вртићу и заједнички се радујте скором поласку. У вртићу се од детета очекује способност сарадње с другом децом, али и слушање упутств васпитачица. Зато, прихватите, градите и негујте комуникацију поверења и аурадње с васпитачицама и осталим запосленицима у вртићу.

Једна од новости у животу детета сигурно је и промена дневног распореда. “Учините дететов дневни распоред што доследнијим и предвидљивијим. Иако дете јасличке доби нема осећај за време и не зна гледати на сат, оно почиње усвајати дневне распореде и то му даје додатну сигурност у коју се може поуздати”, закључује психолог.

zelenaucionica.com