15 начина да олакшате детету привикавање на вртић

Сваки почетак је тежак. И одраслима, а можете ли да замислите како је детету које треба, вероватно први пут, да се одвоји од маме и тате и остане са неким непознатим људима. Ма колико они били насмејани, весели, пуни стрпљења, то ипак нису мама и тата. Зато је важно да се дете на полазак у вртић добро припреми, а ми вам доносимо 15 савета како да то урадите.

1. Сваки је растанак, па и привремени, болан, посебно ако нисмо на њега спремни – стога припремите себе!

2. Ваше дете одраста и ово је само један у низу растанака који Вас очекује.

3. Неко време прије поласка у вртић (најбоље већ сада) заједно га с дететом посјетите, упознајте васпитачице и простор – тако да ће се Ваше дете након тога мање бојати да почне долазити у вртић када за то дође време.

4. Објасните детету шта га у вртићу очекује: дневни режим дана, време оброка, ручка, спавања, игре – осећаће се сигурније.

5. Разговарајте с дететом о вртићу, учите га да се радује дружењу с другима, стицању нових искустава.

6. Немојте застрашивати дете вртићем. Ово ствара код детета слику о вртићу као месту где се осећа нелагодно и несигурно, те ће се нерадо и са страхом одвојити од родитеља.

7. Имајте поверења у васпитачице и целокупно особље вртића и сарађујте с њима. Њихови савети се темеље на искуству и познавању деце.

8. Настојте да дете истовремено с поласком у вртић не доживи више болних ситуација (боравак у болници, рођење брата или сестре, пресељење). Дете би тада одлазак у вртић могло доживети као одбацивање или казну. Ако се то ипак догоди, молим вас одложите полазак у вртић за неколико дана док непосредна реакција не прође.

9. Оставите неки дан годишњег одмора за време поласка у вртић. Настојте се организовати тако да Ви доводите и одводите дете из вртића, посебно у почетку, и да имате времена боравити са дететом првих дана по одласку у вртић.

10. Ако је дете посебно везано за неку своју играчку, нека је понесе са собом, осећаће се сигурније.

11. Немојте одмах отићи након што сте га допратили. Разгледајте заједно околину, играчке. Кад одлучите да одете, не треба предуго да се опраштате, нити да одлазите кријући. Не будите несигурни у погледу тренутка кад и како да се одвојите. У договору са васпитачицом останите одређено време у соби с дететом, а онда га поздравите и одлучно, сигурно, али пријатно и топло отиђите с напоменом да ћете доћи по њега. Нека васпитачица преузме иницијативу у часу растанка.

12. Нека првих дана дете борави краће, а затим полагано продужавајте боравак.

13. Настојте се договорити с дететом и поштујте договоре, посебно о времену доласка. Будите искрени и не лажите да бисте га смирили. Ваш долазак за дете, у договору са васпитачицом, вежите за одређену активност у режиму дана Установе (нпр. након доручка, након ручка, пре спавања, или неке од активности током дана).

14. Нека Вас не уплаше могуће промјене у понашању детета:
потешкоће с храњењем,
спавањем,
нервоза,
свадљивост,
негативизам према Вама.
Оне су нормалне реакције на нову ситуацију и привремене су.

15. Настојте да дете редовно и у исто време долази у вртић, лакше ће се привикнути и боље осећати, ако није стално у фази прилагођавања.

Уколико се у овој новој ситуацији неко дете не сналази најбоље, разговарајте са васпитачицама.

Али, на крају, постоје три важне ствари које не смете ниједног тренутка заборавити – пуно љубави и стрпљења, уз одлучност коју дете мора да осети, биће добитна комбинација.

zelenaucionica.com