Шта када дете не воли вртић?

Школица или вртић, како деца воле да зову обданиште, некима је права забава, а некима права ноћна мора. Школица јесте конципирана тако да сваком од деце буде интересантно, али природно је да су сва деца различита, тако да не треба да вас чуди ако обданиште вашем детету не представља извор радости. Али, ако објасните да је вртић један од најлепших делова њихових живота, да је то место где ће можда стећи пријатеље за цео свој живот, вероватно ће бити лакше и њима, а и вама.

Кључне речи:

Одлазак у вртић, мислимо на онај први дан када стрепите да ли ће се вашем малишану школица допасти или постати кућа страха, врло често зна да буде трауматичан. Зато треба да разговарате са својим дететом и припремите га. То што нека деца плачу док не добију температуру први дан обданишта, што не желе тај исти дан са било киме да разговарају и играју се, не значи да је дете асоцијалан тип. Колико год иначе било прилагодљиво, ово му се може догодити, јер то је велика промена у његовом животу.

Склапање пријатељстава

Ако приметите да је детету вртић заиста незанимљив, покушајте на неки начин да га приволите, али будите обазриви како не би постало размажено. Ако оно на пример не воли рано да устаје, покушајте да му колико толико олакшате пуштајући му на пример омиљену песмицу, спремајући му омиљено јело за доручак, или шта већ оно воли да ради. На тај начин, оно ће одлазак у вртић везивати за предивна јутра, а како време одмиче, радоваће се вртићу и без тих малих ритуала.

Деца без браће и сестара, која највећи део свог времена до поласка у вртић проводе са родитељима, често се тешко адаптирају и процес склапања пријатељстава са другом децом је обично дуг. Водите дете у паркове, нека се дружи са децом ваших рођака, јако је битно да мало дете проводи време у друштву својих вршњака.

Одговорност

А када обданиште заиста постане најлепши део њихових живота, време је да их научите да буду одговорни. Заправо, оно највећим својим делом за то и служи. Оно је ту да децу припреми за основну школу, али и за живот. У њему уче да буду одговорни, послушни, да слушају старије и буду толерантни према осталој деци. Наравно, кућно васпитање је кључно, али ипак када крену, у вртићу проводе већи део дана.

Научите своје дете да редовно ради домаће задатке, али на такав начин да их оно не схвата као неко оптерећење. Помозите му ако је потребно и радите их кроз игру. Деца су радознала, па ће их неке од тих ствари више заинтересовати и почеће више да их “изучавају”.

Објасните свом детету да му је васпитачица пријатељ, а не бабарога. Она је старија и мора је поштовати, што ће једним делом чинити и персирањем. У последње време, врло често деца долазе у први разред обраћајући се својој учитељици са “еј ти”, па како и ви не бисте црвенели због тога, научите га на време лепом понашању.

ringeraja.rs